Jamie  Oliver

Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim


Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



bułeczki:

4 miękkie razowe bułeczki

4 duże albo 8 małych filetów z gładzicy, flądry, soli lub innej ryby płastugowatej)

1 szczypta pieprzu kajeńskiego

½ kubka mąki pszennej

oliwa

25 g parmezanu

1 pojemniczek rzeżuchy

1 cytryna



groszek:

1 średni ziemniak

500 g mrożonego zielonego groszku

½ pęczka świeżej mięty



sos tatarski:

6 korniszonów

1 łyżka kaparów

1 mała sałata rzymska

250 g chudego jogurtu naturalnego

¼ pęczka świeżej natki pietruszki

1 cytryna





Przygotowanie:

Włóż bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Pokrój ziemniaka na plastry o grubości 0,5 cm i ugotuj w małym garnku pod przykryciem. Dopraw ryby ułożone na arkuszu pergaminu solą, pieprzem czarnym i kajeńskim, a następnie oprósz je mąką.

Usmaż filety na złoto na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Oprósz rybę drobno startym parmezanem tuż przed przewróceniem na drugą stronę. Dodaj mrożony groszek i liście mięty do garnka z ziemniakami i gotuj pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty.

Włóż do blendera korniszony, kapary, sałatę i jogurt. Dodaj liście natki pietruszki, sok z cytryny, zmiksuj pulsacyjnie, żeby sos nie był zupełnie gładki, dopraw do smaku i przełóż do miski. Odsącz groszek i ziemniaki, zmiksuj blenderem na purée i dopraw do smaku. Gdy ryba będzie gotowa, wyjmij bułeczki z piekarnika, przekrój i podaj wszystko przybrane rzeżuchą z cząstkami cytryny.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.