Anna Olson

Bułeczki z borówkami amerykańskimi


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Bułeczki z borówkami amerykańskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

2 łyżeczki suszonych drożdży (rozpuszczalnych)

4 łyżki ciepłej wody

½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

1 jajko o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

2 ½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

120 g miękkiego niesolonego masła

120 g kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej



Nadzienie

120 g miękkiego niesolonego masła

1 szklanka złocistego cukru

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka cynamonu

2 szklanki borówek amerykańskich albo jagód (świeżych lub mrożonych)





Przygotowanie

W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na 5 min. Dodaj mleko, jajko oraz cukier i wymieszaj mikserem. Dosyp mąkę, sól i gałkę muszkatołową i mieszaj przez 1 min. Dodaj masło i twaróg i zagniataj przez 5 minut. Włóż ciasto do miski natłuszczonej odrobiną oliwy i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w miejscu wolnym od przeciągu.

W tym czasie przygotuj nadzienie: zmieszaj w misce masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Nałóż po łyżeczce nadzienia do każdego wgłębienia w blasze do mufinek na 12 sztuk. Rozgrzej piekarnik do 175stopni C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmaruj na nim pozostałe nadzienie, posyp borówkami amerykańskimi / jagodami i zwiń wzdłuż dłuższego brzegu. Pokrój roladę na 12 równych części i powkładaj je do mufinkowych foremek. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Piecz 30 minut; wyjmij bułeczki z foremek póki są ciepłe.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.