Bułeczki serowe z lemoniady

Bułeczki serowe z lemoniady
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 150 ml lemoniady
  • ¾ szklanki tartego sera
  • ¼ szklanki świeżo tartego parmezanu
  • 2 plastry bekonu posiekane i podsmażone
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta soli morskiej w płatkach
  • koperek do posypania (niekoniecznie
  • lecz znakomity
  • jeśli bułeczki zostały przygotowane z wędzonym łososiem)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać śmietanę z lemoniadą. Dodać sery, bekon, sól i zioła. Na środku zrobić zagłębienie. Połączyć mąkę z dodatkami, z mieszanką śmietany i lemoniady. Wymieszać ostrożnie nożem, aby powstała dość rzadka masa. Wyłożyć na deskę oprószoną mąką i lekko poklepując oprószonymi mąką dłońmi, uformować kwadrat. Nie zagniatać ciasta, tylko dopilnować, aby było dobrze wymieszane. Oprószoną mąką foremką wyciąć kształt bułeczek. Ułożyć na blasze dość blisko siebie, aby ułatwić wyrastanie. Posmarować z wierzchu mlekiem. Piec 12 minut w gorącym piekarniku (210 stopni). Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia. Nałożyć twarożek i złożony plasterek wędzonego łososia. Można je też smarować kwaśną śmietaną i ikrą łososia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA