Dave  Myers

Bułeczki pszenne


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bułeczki pszenne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do posypania stolnicy

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonych drożdży

30 g masła lub smalcu (tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki

żeby był miękki)

75 ciepłego mleka

225 ml ciepłej wody

olej do posmarowania blachy

mączka ryżowa do posypania

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie rozetrzeć z tłuszczem. Wlać mleko i wodę, wymieszać. Zagnieść, aby powstała kula ciasta. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, dłońmi oprószonymi mąką wyrabiać przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Jeśli będzie za gęste, można dodać trochę ciepłej wody. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką lub folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i delikatnie zagnieść. Podzielić na osiem części, uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki posypać mączką ryżową i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.