Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Bułeczki cytrynowe z suszonymi morelami, dżem z owoców jagodowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:

220 g mąki pszennej

115 g cukru + 2 łyżki

90 g suszonych moreli (można je zastąpić dowolnymi, suszonymi owocami)

1 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

310 ml tłustej śmietany

skórka z 1 cytryny



Składniki dżemu z owoców jagodowych:

600 g wyszypułkowanych truskawek, przeciętych na pół

240 g malin

675 g cukru

3 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie bułeczek cytrynowych z suszonymi morelami:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wymieszaj 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.

Wymieszaj pozostałe suche składniki, dodaj tłustą śmietanę i wyrób ciasto. Wyłóż na oprószoną mąką deskę i uformuj placek o średnich 25 cm. Posyp cukrem, przetnij na ósemki. Oddziel je, ułóż na blasze, piecz przez 12-15 minut.



Przygotowanie dżemu z owoców jagodowych:

W 5 l rondlu o grubym dnie wymieszaj truskawki, maliny i sok z cytryny. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć owoce, dosyp cukier. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj, szumując i często mieszając przez 10 minut. Zmniejsz płomień, żeby dżem ledwie mrugał. Gotuj odkryte, szumując i często mieszając przez kolejne 20 minut. Zdejmij rondel z ognia i zrób próbę. Wylej łyżkę na schłodzony talerz, wstaw do lodówki na 1 minutę. Następnie przechyl talerz: dżem powinien tylko nieco się rozlewać. Jeśli bardzo się rozlewa, postaw rondel na ogniu, gotuj przez kolejne 10 minut i powtórz próbę.



© 2012 Vicki Ferentinos





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.