James  Martin

Budyń z wódką


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Budyń z wódką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 rozcięta laska wanilii bourbon

600 ml mleka

4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

3 paski skórki z cytryny

3 łyżki miałkiego cukru

nieco wódki (do smaku)

600 g świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


Mąkę kukurydzianą rozmieszaj na gładką masę z odrobiną mleka. Do rondla wlej mleko. Wydrap nasionka z laski wanilii. Dorzuć do mleka razem z laską. Dodaj także skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wyjmij skórkę z cytryny i laskę wanilii. Wlej pastę z mąki kukurydzianej i mleka. Gotuj, cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Gdy budyń zacznie gęstnieć, dosyp cukier i gotuj przez 2 minuty. Do smaku dolej wódkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do dużej formy albo 4 kokilek. Zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem, przez minutę rozgrzej w rondlu ćwierć porcji malin. Rozgnieć widelcem. Wrzuć resztę owoców i podgrzej, aby powstał sos, w którym pływają całe owoce.
Wyłóż porcje budyniu na talerze. Podawaj z ciepłymi malinami.

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.