Budyń z wódką

Budyń z wódką
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1 rozcięta laska wanilii bourbon
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • 3 paski skórki z cytryny
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • nieco wódki (do smaku)
  • 600 g świeżych malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą rozmieszaj na gładką masę z odrobiną mleka. Do rondla wlej mleko. Wydrap nasionka z laski wanilii. Dorzuć do mleka razem z laską. Dodaj także skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Wyjmij skórkę z cytryny i laskę wanilii. Wlej pastę z mąki kukurydzianej i mleka. Gotuj, cały czas mieszając przez 3-4 minuty. Gdy budyń zacznie gęstnieć, dosyp cukier i gotuj przez 2 minuty. Do smaku dolej wódkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do dużej formy albo 4 kokilek. Zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem, przez minutę rozgrzej w rondlu ćwierć porcji malin. Rozgnieć widelcem. Wrzuć resztę owoców i podgrzej, aby powstał sos, w którym pływają całe owoce.
Wyłóż porcje budyniu na talerze. Podawaj z ciepłymi malinami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA