Budyń z cukinii z potrawką z muli

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Budyń z cukinii z potrawką z muli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Potrawka:

800g muli

500g dojrzałych pomidorów

50g masła

30g oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz



Budyń warzywny:

500g cukinii

2 jaja

200g śmietany

3 łyżki oliwy z oliwek

20g masła

1 gałązka pietruszki

1 gałązka bazylii

sól i pieprz



Przyrządzamy budyń warzywny:

Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie przez 4-5 minut, solimy i pieprzymy. Ugotowaną cukinię rozdrabniamy blenderem. W misce lekko ubijamy jaja ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy przetarte cukinie, umytą i posiekaną pietruszkę oraz bazylię. Przekładamy krem do posmarowanych masłem foremek, pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 140° Celsjusza około 30 minut.

Sporządzamy potrawkę:

We wrzątku sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mule oczyszczamy i myjemy, przekładamy na patelnię z obranym ząbkiem czosnku, jedną łyżką oliwy, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Patelnię zdejmujemy z ognia i wyciągamy mule z muszelek, przekładamy je do miseczki; wyrzucamy zamknięte mule i muszle, filtrujemy sos, w którym dusiły się mule, wlewamy sos na patelnię, podgrzewamy, żeby trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, masło w kawałkach i mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy mule, pomidory, szczyptę soli i pieprzu, posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy ciepły budyń z cukinii wraz z potrawką z muli.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.