Budyń z cukinii z potrawką z muli

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Budyń z cukinii z potrawką z muli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Potrawka:

800g muli

500g dojrzałych pomidorów

50g masła

30g oliwy z oliwek

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz



Budyń warzywny:

500g cukinii

2 jaja

200g śmietany

3 łyżki oliwy z oliwek

20g masła

1 gałązka pietruszki

1 gałązka bazylii

sól i pieprz



Przyrządzamy budyń warzywny:

Obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie przez 4-5 minut, solimy i pieprzymy. Ugotowaną cukinię rozdrabniamy blenderem. W misce lekko ubijamy jaja ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy przetarte cukinie, umytą i posiekaną pietruszkę oraz bazylię. Przekładamy krem do posmarowanych masłem foremek, pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 140° Celsjusza około 30 minut.

Sporządzamy potrawkę:

We wrzątku sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mule oczyszczamy i myjemy, przekładamy na patelnię z obranym ząbkiem czosnku, jedną łyżką oliwy, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsamy patelnią. Patelnię zdejmujemy z ognia i wyciągamy mule z muszelek, przekładamy je do miseczki; wyrzucamy zamknięte mule i muszle, filtrujemy sos, w którym dusiły się mule, wlewamy sos na patelnię, podgrzewamy, żeby trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, masło w kawałkach i mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy mule, pomidory, szczyptę soli i pieprzu, posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podajemy ciepły budyń z cukinii wraz z potrawką z muli.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.