Mark  Bittman

Budyń waniliowy i czekoladowy


Przepis z programu Minimalista (odc.33)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Budyń waniliowy i czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

625 ml tłustego mleka lub pół na pół mleka i śmietanki

160 g cukru

szczypta soli

1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki miękkiego masła (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Wlać do małego lub średniego rondla 2 szklanki mleka, dosypać cukier i sól i zagrzać na małym ogniu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać małym ostrym nożem ziarenka do mleka, potem wrzucić laskę. Gotować aż zacznie parować. Dokładnie wymieszać pozostałe mleko ze skrobią, żeby nie było grud. Wyłowić laskę wanilii z gotującego się mleka. Wlać rozpuszczoną skrobię, gotować od czasu do czasu mieszając aż masa zacznie gęstnieć i wrzeć, ok. 5 minut. Natychmiast zmniejszyć ogień do bardzo małego i mieszać jeszcze przez ok. 5 minut, aż masa będzie całkiem gęsta. Wmieszać masło i ekstrakt waniliowy, jeśli nie użyliśmy laski wanilii. Wlać masę do litrowej salaterki lub do 4 albo 6 małych miseczek. Przykryć budyń folią, żeby nie zrobił się kożuch (można nie przykrywać, jeśli lubicie kożuch). Schłodzić w lodówce, przechowywać do 24 godz. Można podawać z bitą śmietaną. Jeśli potrzeba, rozbić trzepaczką, żeby usunąć grudy. Aby zrobić budyń czekoladowy: zetrzeć lub posiekać 60 g gorzkiej czekolady. Wmieszać do budyniu razem z czekoladą.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.