Anna Olson

Budyń tiramisu


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Budyń tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mleka 2%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 żółtka

4 łyżki skrobi kukurydzianej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

55 g czekolady deserowej

posiekanej

1 szklanka serka mascarpone o temperaturze pokojowej

cynamon i kakao w proszku do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej 3 szklanki mleka z kawą, nie doprowadzając do wrzenia. W misce zmieszaj 1 szklankę mleka, żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier. Stale mieszając trzepaczką wlej zagrzane mleko do miski, a następnie wymieszane składniki przelej z powrotem do garnka. Stale mieszając podgrzewaj je na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdejmij garnek z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połową budyniu zalej posiekaną czekoladę, mieszając aż się rozpuści. Obie porcje budyniu przykryj plastikową folią tak, żeby folia leżała na powierzchni budyniu, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Nałóż czekoladowy budyń do 6 szklanek. Przemieszaj mascarpone, żeby zmiękł i dodaj do budyniu mokka. Wymieszaj, nałóż porcje jasnego budyniu z mascarpone na budyń czekoladowy, oprósz cynamonem i kakao.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.