Laura Calder

Budyń parmezanowy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Budyń parmezanowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

750 ml mleka

750 ml śmietany

1 liść laurowy

1 ząbek czosnku

obrany i przekrojony

4 całe jajka i 2 żółtka

200 g dobrze startego parmezanu

sól i biały pieprz

 

Przygotowanie:

W rondlu zagotuj mleko oraz śmietanę z liściem laurowym i czosnkiem. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 min. Roztrzep jajka z serem. Dodaj kremową miksturę. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Przecedź do naczynia żaroodpornego lub 6 miseczek. Włóż do kąpieli wodnej i trzymaj w niej 35 – 45 min. Podawaj z sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.