Si King

Budyń noego


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Budyń noego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g ziaren jęczmienia lub pęczaku

55 g suchej białej drobnej fasoli

55 g suchej fasoli Jaś

55 g suchej ciecierzycy

1,2 litra mleka

570 ml wody

55 g okrągłego ryżu

110 g suszonych moreli

110 g sułtanek

55 g ciemnych rodzynek

skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku

450 g cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

wymieszanej z łyżką mleka

125 ml wody różanej

śmietana kremówka

do podania

 

 

Przygotowanie:


Jęczmień lub pęczak oraz fasolę i ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Po odcedzeniu ugotować do miękkości w mleku z wodą (według podanych ilości). Dodać ryż, pokrojone w paski morele, sułtanki i rodzynki i gotować przez 5 minut, dodać skórkę otartą z cytryny, cynamon i ziele angielskie. Gotować przez kolejne 10 minut. Dodać cukier, wymieszać, dodać skrobię wymieszaną z mlekiem, wymieszać. Masa powinna zgęstnieć. Wlać wodę różaną, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Przełożyć do dużej salaterki i odstawić do wystygnięcia. Pokroić w paski suszone morele i figi, posiekać grubo orzechy i pistacje, wymieszać. Budyń posypać suszonymi owocami i orzechami. Podawać z łyżką kremówki z boku.

powrót

Podobne przepisy

Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.