Marta Dymek

Budyń daktylowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

odsłon: 717

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 ⅓ szklanki mleka roślinnego

⅓ szklanki kaszy jaglanej

10 - 15 daktyli

1 gorzka czekolada

1 łyżka oleju kokosowego

¼ łyżeczki soli morskiej

do podania: płatki kokosowe, płatki migdałowe, pestki granatu

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć.
Wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu, aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać, do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.
Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.