Anna Olson

Budyń cynamonowy


Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Budyń cynamonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki mleka o zawartości 2% tłuszczu

ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka mielonego cynamonu.

3 całe jajka

szczypta soli

¼ szklanki miodu

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do rondla. Dolać ekstrakt wanilii, wsypać mielony cynamon. Wymieszać trzepaczką, gotować na średnim ogniu przez kwadrans. Do drugiego rondla wbić 3 całe jajka, wsypać szczyptę soli. Dolać ćwierć szklanki miodu. Starannie wymieszać. Dolać stopniowo mleko, nie przerywając mieszania szybkimi ruchami trzepaczki. Przecedzić, żeby pozbyć się grudek. Masę przelać do kokilek. Kokilki wstawić do formy do pieczenia ciasta i wlać gorącą wodę do połowy wysokości budyniu w kokilkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190-ciu stopni. Po 30-40-tu minutach sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest czysty, budynie się upiekły. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, aby budyń wystygł. Podawać na ciepło lub zimny.

powrót

Podobne przepisy

Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.