Anna Olson

Budyń cynamonowy


Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Budyń cynamonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki mleka o zawartości 2% tłuszczu

ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka mielonego cynamonu.

3 całe jajka

szczypta soli

¼ szklanki miodu

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do rondla. Dolać ekstrakt wanilii, wsypać mielony cynamon. Wymieszać trzepaczką, gotować na średnim ogniu przez kwadrans. Do drugiego rondla wbić 3 całe jajka, wsypać szczyptę soli. Dolać ćwierć szklanki miodu. Starannie wymieszać. Dolać stopniowo mleko, nie przerywając mieszania szybkimi ruchami trzepaczki. Przecedzić, żeby pozbyć się grudek. Masę przelać do kokilek. Kokilki wstawić do formy do pieczenia ciasta i wlać gorącą wodę do połowy wysokości budyniu w kokilkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190-ciu stopni. Po 30-40-tu minutach sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest czysty, budynie się upiekły. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, aby budyń wystygł. Podawać na ciepło lub zimny.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.