Sophie Dahl

Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Bubble and squeak z jajkiem sadzonym i sosem z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bubble and squeak

1 marchewka obrana i pokrojona na kawałki

1 pasternak obrany i pokrojony na kawałki

1 ziemniak pokrojony na kawałki

¼ selera pokrojonego na kawałki

2 garście posiekanej kapusty

garść posiekanego jarmużu

¼ pora pokrojonego na krążki

łyżka masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Sos:

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki

175 ml czerwonego wina

2 gałązki świeżego tymianku

½ litra bulionu warzywnego

1 łyżeczka octu balsamicznego



2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu albo ekologiczne



Przygotowanie:

Ugotuj w osolonej wodzie marchewkę, pasternak, ziemniak, seler, kapustę oraz jarmuż, aż będą miękkie. Rozgnieć jarzyny praską na niezbyt gładkie puree. Podduś pora w rondlu na małej ilości masła i wmieszaj do jarzynowej masy, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sporządź z masy 4 burgery. Wstaw je do lodówki co najmniej na 30 minut, a w tym czasie przygotuj sos. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż cebulę, aż zmięknie i się zezłoci. Rozprowadź mąkę na patelni z cebulą i podsmaż przez minutę lub dwie. Dodatek mąki zagęści sos. Wlej czerwone wino, dorzuć gałązki tymianku i zredukuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dolej bulion warzywny oraz łyżeczkę octu balsamicznego i ponownie zredukuj na małym ogniu. Wyjmij z lodówki warzywne burgery. Roztop nieco masła na patelni i usmaż je z obu stron na niedużym ogniu, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Spróbuj sosu i dopraw go. Roztop na patelni niewielką ilość masła i usmaż jajka (jedno na osobę), doprawiając solą oraz pieprzem.



© Sophie Dahl



powrót

Podobne przepisy

Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.