Agnieszka Kręglicka

Brzoskwinie w maladze


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Brzoskwinie w maladze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 małych brzoskwiń

butelka słodkiego wina malaga

gęsty jogurt grecki lub bałkański

cukier z prawdziwą wanilią

ew. wiórki czekoladowe i sos czekoladowy

 

Przygotowanie:

Wino gotować powoli w stalowym garnku. Naciąć skórkę na brzoskwiniach, sparzyć je we wrzątku, ostudzić i obrać ze skórki. Kiedy wino jest już częściowo odparowane, dodać do niego brzoskwinie i gotować do miękkości, wyjąć. Sos zredukować. Jogurt doprawić cukrem waniliowym. Podawać brzoskwinie z gałką jogurtu i gęstym sosem. Jeżeli do dekoracji używamy sosu czekoladowego, wówczas jogurt można wymieszać z wiórkami czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.