Agnieszka Kręglicka

Brzoskwinie w maladze


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Brzoskwinie w maladze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 małych brzoskwiń

butelka słodkiego wina malaga

gęsty jogurt grecki lub bałkański

cukier z prawdziwą wanilią

ew. wiórki czekoladowe i sos czekoladowy

 

Przygotowanie:

Wino gotować powoli w stalowym garnku. Naciąć skórkę na brzoskwiniach, sparzyć je we wrzątku, ostudzić i obrać ze skórki. Kiedy wino jest już częściowo odparowane, dodać do niego brzoskwinie i gotować do miękkości, wyjąć. Sos zredukować. Jogurt doprawić cukrem waniliowym. Podawać brzoskwinie z gałką jogurtu i gęstym sosem. Jeżeli do dekoracji używamy sosu czekoladowego, wówczas jogurt można wymieszać z wiórkami czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.