Antonio  Carluccio

Brzoskwinie Romeo i Julia


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Wenecja
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Brzoskwinie Romeo i Julia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

dojrzałe brzoskwinie

białe wino Soave

cukier

dwie pałeczki cynamonu

3 – 4 goździki

limonka

likier Amaretto

gałązka rozmarynu

bita śmietana



Przygotowanie

Brzoskwinie wkładamy do garnka i zalewamy winem. Wino powinno przykrywać owoce. Następnie wsypujemy sporo cukru. Dodajemy pałeczki cynamonu, i skórkę z limonki, pokrojoną na wąskie paseczki. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy przez dwadzieścia minut. Nie przykrywamy garnka, ponieważ sos powinien odparować i zgęstnieć. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i dodajemy likier Amaretto. Potem trzeba go przestudzić. Sos wylewamy na talerzyki i układamy w nim brzoskwinie, które przybieramy gałązką rozmarynu i bitą śmietaną.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.