Anne Burrell

Brzoskwinie pod kruszonką


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Brzoskwinie pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dojrzałych brzoskwiń bez pestek

pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

otarta skórka i sok z 1 cytryny

3 łyżki mąki pszennej

¼ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki białego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ szklanki złocistych rodzynek

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj w misce pokrojone brzoskwinie ze skórką i sokiem z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozdziel owoce do 6 kokilek. Wymieszaj w malakserze składniki kruszonki oprócz wody. Mieszaj je pulsacyjnie przez 30 sekund. Dodawaj po 1 łyżce wody, aż kruszonka zbije się w grudki. Nałóż ciasto małymi porcyjkami na brzoskwinie tak, żeby je pokryć z prześwitami. Ustaw kokilki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż owoce puszczą sok i będą gorące, a kruszonka się zrumieni. Podawaj brzoskwinie z dodatkiem lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.