Anne Burrell

Brzoskwinie pod kruszonką


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Brzoskwinie pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dojrzałych brzoskwiń bez pestek

pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

otarta skórka i sok z 1 cytryny

3 łyżki mąki pszennej

¼ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki białego cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ szklanki złocistych rodzynek

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj w misce pokrojone brzoskwinie ze skórką i sokiem z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozdziel owoce do 6 kokilek. Wymieszaj w malakserze składniki kruszonki oprócz wody. Mieszaj je pulsacyjnie przez 30 sekund. Dodawaj po 1 łyżce wody, aż kruszonka zbije się w grudki. Nałóż ciasto małymi porcyjkami na brzoskwinie tak, żeby je pokryć z prześwitami. Ustaw kokilki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż owoce puszczą sok i będą gorące, a kruszonka się zrumieni. Podawaj brzoskwinie z dodatkiem lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.