Sophie Dahl

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gruba kromka chleba na zakwasie

½ małej bulwy fenkuła z listkami

½ małej żółtej cukinii

mały pęczek mięty

½ pomarańczy bez skórki

pokrojonej na cienkie plasterki

sok z ½ cytryny

oliwa extra vergine

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

1 ząbek czosnku przekrojony na pół

125 g mozzarelli z bawolego mleka

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż chleb z obu stron. W tym czasie szeroką obieraczką do warzyw zestrugaj do miski cienkie plasterki fenkuła i cukinii. Poodrywaj od gałązek małe listki mięty, większe podrzyj na kawałki i wrzuć do warzyw. Dodaj też nieco listków fenkuła, plasterki pomarańczy i wlej sok z cytryny. Skrop wszystko odrobiną oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy chleb będzie gotowy, połóż go na talerzu. Natrzyj z jednej strony czosnkiem i skrop oliwą. Porwij mozzarellę na kawałki i rozłóż na chlebie. Na wierzch nałóż sałatkę z fenkuła i cukinii, skrop oliwą i posyp listkami fenkuła. Podawaj z kieliszkiem schłodzonego Mersault albo białego burgunda.

powrót

Podobne przepisy

Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.