Sophie Dahl

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gruba kromka chleba na zakwasie

½ małej bulwy fenkuła z listkami

½ małej żółtej cukinii

mały pęczek mięty

½ pomarańczy bez skórki

pokrojonej na cienkie plasterki

sok z ½ cytryny

oliwa extra vergine

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

1 ząbek czosnku przekrojony na pół

125 g mozzarelli z bawolego mleka

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż chleb z obu stron. W tym czasie szeroką obieraczką do warzyw zestrugaj do miski cienkie plasterki fenkuła i cukinii. Poodrywaj od gałązek małe listki mięty, większe podrzyj na kawałki i wrzuć do warzyw. Dodaj też nieco listków fenkuła, plasterki pomarańczy i wlej sok z cytryny. Skrop wszystko odrobiną oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy chleb będzie gotowy, połóż go na talerzu. Natrzyj z jednej strony czosnkiem i skrop oliwą. Porwij mozzarellę na kawałki i rozłóż na chlebie. Na wierzch nałóż sałatkę z fenkuła i cukinii, skrop oliwą i posyp listkami fenkuła. Podawaj z kieliszkiem schłodzonego Mersault albo białego burgunda.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.