Brownies

Przepis z programu Martha piecze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Brownies
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

230 gramów masła plus masło do posmarowania formy

2/3 miarki mąki plus mąka do posypania formy

½ łyżeczka soli

340 gramów półsłodkiej

grubo pokrojonej czekolady

1 ¼ miarki jasnego cukru trzcinowego

4 duże jajka

1 łyżka esencji waniliowej

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wysmarować masłem kwadratową formę o boku 20 cm. Wyłożyć formę papierem do pieczenia (dwie prostokątne warstwy). Posmarować papier masłem. Posypać kakao. Usunąć nadmiar. Odstawić. Przesiać mąkę i sól do małej miseczki. Odstawić. Stopić czekoladę i masło w misce ustawionej w naczyniu z wrzątkiem. Cały czas mieszać. Wystudzić. Ustawić mikser na wysokie obroty. Ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijać przez 3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać stopioną czekoladę i esencję waniliową. Dosypać mąkę i mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec aż wierz zacznie pękać. Środek ciasta powinien być twardy. Na patyczku powinny zostać mokre grudki ciasta, piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić ciasto na kwadraty. Można przechowywać brownies w szczelnym pojemniku przez 2 dni.

powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

17.11.2014 13:06

CYTUJ

serdecznie polecam!! Ciasto jest wilgotne ale nie " błotniste i gliniaste", wierzch chrupiący,pyszne:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.