Brownie z wiśniami i pekanami

Przepis z programu Ideał (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie

Brownie z wiśniami i pekanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g masła i trochę do natłuszczenia formy

200 g posiekanej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)

3 jajka

300 g cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

125 g mąki pszennej

100 g suszonych wiśni

100 g posiekanych pekanów



Do dekoracji:

cukier puder

kakao w proszku



Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm i wysokości 3-4 cm i wyłóż ją pergaminem.



2. Roztop masło z czekoladą w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) albo w kuchence mikrofalowej.



3. Utrzyj mikserem jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gęstą, kremową masę.



4. Wmieszaj stopioną czekoladę z masłem, następnie mąkę, szczyptę soli a na koniec wiśnie i pekany – mieszaj tylko tyle ile trzeba, żeby składniki się połączyły.



5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz około 25 minut, aż wierzch zacznie pękać a środek ledwie się zestali. Nie trzymaj ciasta za długo w piekarniku – po wyjęciu będzie się jakiś czas dopiekać. Odstaw je w formie na około 20 minut, po czym pokrój na kwadraty.



6. Oprósz część brownie przesianym cukrem pudrem a resztę przesianym kakao.





powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.