Ricardo Larrivee

Brownie z mocną kawą


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Brownie z mocną kawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

180 g pszennej

przesianej mąki

60 ml przesianego kakao

¼ łyżeczki soli

170 g posiekanej czekolady deserowej

180 g masła pokrojonego w kostkę

250 ml cukru

3 jaja

lody waniliowe

15 ml mocnej kawy

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przykryj pergaminem dno kwadratowej formy o boku 20 cm i posmaruj masłem boki. W misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Odstaw. W naczyniu do gotowania na parze roztop czekoladę z masłem. Wyjmij górną część naczynia, dosyp cukier, ucierając trzepaczką. Wbijaj po jednym jaju, ubijając przez 2 minuty po każdym. Mieszaj drewnianą łyżką, dosypując suche składniki. Przelej masę do foremki i piecz przez 25-30 minut do chwili, gdy środek będzie sztywny ale wilgotny. Schładzaj w foremce przez 4 godziny. Wyjmij i pokrój. Wersja dla dorosłych: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody i polej kawą. Wersja dla dzieci: umieść jeden kawałek ciasta w kieliszku. Dodaj lody.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.