Marta Dymek

Brownie z batatów


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie

odsłon: 1843

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/3 szklanki oleju kokosowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 dojrzały banan

1 szklanka upieczonego batata

1/4 szklanki syropu z agawy

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

1/3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku

sól

 

Mus:

1/2 upieczonego batata

2 - 3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

sól

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (z termoobiegiem).
W małym rondelku rozpuścić czekoladę w oleju kokosowym. Do wysokiego naczynia blendera włożyć banana, szklankę upieczonego batat, syrop z agawy oraz ocet, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładki krem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao, proszkiem i solą. Dodać płynne składniki i wymieszać silikonową szaptułką, wylać na do blaszki i piec 45 minut.

Z połówki upieczonego batata przygotować polewę. Połączyć go w blenderze z masłem orzechowym, wanilią, syropem klonowym i solą, zmiksować. Wystudzone brownie posmarować musem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.