Jacques Pépin

Brokuły duszone na patelni


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Brokuły duszone na patelni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pęczek brokułów (ok. 650 gramów)

¼ szklanki wody

2 łyżki dobrej oliwy

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Odkroić różyczki od łodyg. Podzielić na kawałki 2,5 cm. Obrać łodygę ze skórki ostrym nożem lub obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki 2,5 cm. Wrzucić brokuły na patelnię teflonową. Wlać wodę i oliwę. Posolić. Doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem około 3 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty, aż woda odparuje, brokuły zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki ziemniaczane
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla hiszpańska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.