
Brioszka
Martha Stewart
Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Składniki:
5 łyżek letniego mleka (od 38 do 46°C)
14 gramów świeżych drożdży
500 gramów mąki uniwersalnej, dodatkowo do zagniatania ciasta
1 łyżka soli
6 dużych jaj
1½ szklanki niesolonego masła, miękkiego, dodatkowo do smarowania foremek
¼ szklanki drobnego cukru
1 żółtko dużego jajka
1 łyżka mleka
tłuszcz w sprayu
Przygotowanie:
W małej misce umieścić mleko i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Do misy miksera wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Założyć hak do zagniatania ciasta. Dodać mieszankę z drożdżami i mieszać wszystko przez 5 minut. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski i zagniatać ciasto w mikserze przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
W dużej misce wymieszać masło z cukrem, a następnie dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. Potem zwiększamy prędkość obrotów i mieszamy przez 6-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.
Wysmarować masłem dużą miskę, przenieść do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Podnieść ciasto i upuścić je do miski, by wypuścić niego powietrze. Powtórzyć czynność raz lub dwa. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 22 na 11 centymetrów. Podzielić ciasto na pół. Każdą z połówek podzielić na 8 równych części i uformować z nich kule. 8 kul układamy w foremce, jedna koło drugiej.
W małej misce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim ciasto. Spryskujemy 2 kawałki folii tłuszczem, przykrywamy nimi foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej, aż ciasto podwoi objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem lub do 220°C bez termoobiegu.
Smarujemy ciasto mieszanką żółtek z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż brioszka zacznie się robić złocista, jakieś 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C w piekarniku z termoobiegiem lub do 190°C w piekarniku bez termoobiegu i pieczemy, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru, a środek ciasta osiągnie temperaturę 96°C, czyli 20-25 minut.
Wyciągamy brioszki z piekarnika i studzimy 5 minut. Następnie wyciągamy z foremek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Założyć hak do zagniatania ciasta. Dodać mieszankę z drożdżami i mieszać wszystko przez 5 minut. Zeskrobać ciasto ze ścianek miski i zagniatać ciasto w mikserze przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
W dużej misce wymieszać masło z cukrem, a następnie dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. Potem zwiększamy prędkość obrotów i mieszamy przez 6-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski.
Wysmarować masłem dużą miskę, przenieść do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Podnieść ciasto i upuścić je do miski, by wypuścić niego powietrze. Powtórzyć czynność raz lub dwa. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 22 na 11 centymetrów. Podzielić ciasto na pół. Każdą z połówek podzielić na 8 równych części i uformować z nich kule. 8 kul układamy w foremce, jedna koło drugiej.
W małej misce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim ciasto. Spryskujemy 2 kawałki folii tłuszczem, przykrywamy nimi foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej, aż ciasto podwoi objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem lub do 220°C bez termoobiegu.
Smarujemy ciasto mieszanką żółtek z mlekiem. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż brioszka zacznie się robić złocista, jakieś 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C w piekarniku z termoobiegiem lub do 190°C w piekarniku bez termoobiegu i pieczemy, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru, a środek ciasta osiągnie temperaturę 96°C, czyli 20-25 minut.
Wyciągamy brioszki z piekarnika i studzimy 5 minut. Następnie wyciągamy z foremek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podobne przepisy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
skomentuj przepis