Laura Calder

Briosza


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Briosza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

16 g suchych drożdży

6 łyżek ciepłego mleka lub wody

1 i 1/2 łyżki soli

2 łyżki cukru

500 g mąki

6 dużych jaj

lekko roztrzepanych

175 g masła

1 żółtko jajka

mleko

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą (lub mlekiem) oraz solą i cukrem. Odstaw, żeby się rozpuściły. Do miski wsyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj jajka i drożdże. Mieszaj powoli zagarniając mąkę. Ciasto ma być miękkie i kleiste. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. (To ciężkie zadanie. W takich przypadkach przydaje się mikser, którym można także wyrabiać ciasto). Dodawaj masło po kawałku. Ważne, żeby miało podobną konsystencję do ciasta. (Mikser znów ułatwi sprawę). Przykryj ciasto i odstaw je na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Włóż je z powrotem do miski, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Powinno zwiększyć dwukrotnie swą objętość. Uformuj bochenki chleba i pozwól im rosnąć około 1 i 1/2 godziny. Posmaruj je żółtkiem i mlekiem. Piecz w temperaturze 220°C przez 40 – 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.