Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



briki:

1–2 solone cytryny w zalewie

2 dymki

½ pęczka świeżej kolendry

400 g mięsa krabowego (brązowego i białego)

2 łyżeczki harissy i trochę do podania

4 duże arkusze ciasta filo

oliwa



sałatka:

½ łyżeczki kminu

1 kubek kuskusu

2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

½ bulwy fenkułu

½ pęczka świeżej mięty

1 cytryna

oliwa extra vergine

1 owoc granatu



salsa:

1 duży dojrzały pomidor

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

½ cytryny



do podania:

chudy jogurt naturalny



Przygotowanie:

Drobno posiekaj marynowane cytryny, dymki i kolendrę (razem z łodyżkami). Wymieszaj je w misce z mięsem krabowym i harissą. Rozłóż arkusz ciasta filo, połóż na nim ¼ farszu krabowego. Następnie wciśnij kciuk w środek nadzienia, które zwiększy objętość w czasie smażenia. Złóż boki ciasta, przykrywając farsz, a potem resztę ciasta z góry i z dołu, tworząc zgrabny krokiecik . Powtórz czynności z pozostałymi arkuszami ciasta filo i farszem. Smaż je na patelni na 1 łyżce oliwy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Upraż przez minutę nasiona kminu na tej samej patelni, po czym dodaj je do miski z sałatką.



Wsyp do żaroodpornej miski kubek kuskusu i zalej dwoma kubkami wrzątku. Dodaj pastę z suszonych pomidorów oraz szczyptę soli, przemieszaj i przykryj. Odkrój i zachowaj liściaste szczyty fenkułu, a resztę poszatkuj w malakserze. Przełóż do miski, po czym posiekaj i dodaj liście z połowy pęczka mięty. Wciśnij sok z cytryny i skrop 1 łyżką oliwy extra vergine. Dopraw do smaku i wszystko wymieszaj.



Drobno zetrzyj pomidor i imbir do małej miski. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, sporo soku z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy extra vergine i wymieszaj. Rozmieszaj kuskus i przełóż na półmisek, robiąc pośrodku miejsce na sałatkę. Posyp ją pestkami granatu i zachowanymi listkami fenkułu. Ułóż krabowe briki obok na desce i podaj z dodatkiem jogurtu i salsy.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.