Brązowy ryż bella

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Brązowy ryż bella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

2 duże szalotki (około ½ szklanki po posiekaniu)

2 szklanki brązowego ryżu

4 ½ szklanki wody (zachować ½ szklanki)

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

pieczarki pokrojone w plasterki

½ łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Do rondla średniej wielkości wrzucić posiekaną szalotkę i wlać 2 łyżki oliwy. Podsmażać 3-4 minuty. Wsypać brązowy ryż, wlać wodę, dodać sól i listek laurowy. Zwiększyć ogień. Gdy woda zawrze, przykryć rondel pokrywką i zmniejszyć ogień na mały. Pokrojone w plasterki grzyby wrzucić na dużą patelnię i wlać pół łyżki oliwy. Zwiększyć ogień. Podsmażyć, aż staną się złociste i odłożyć na bok.
Ryż powinien się prużyć przez 30 minut. Potem co 2-3 minuty mieszać energicznie, przykrywając pokrywką po każdym mieszaniu. Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta, wlać zachowaną ½ szklanki wraz z podsmażonymi grzybami. Przykryć pokrywką i prużyć jeszcze 5-8 minut, a potem podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki gryczane z warzywnym gulaszem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajecznica billa
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.