Brązowy bulion z kurczaka

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z kurczaka

Brązowy bulion z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg grzbietów, szyi i skrzydeł kurczaka

4 średnie cebule, nieobrane i przekrojone na pół

3 duże marchewki, obrane i grubo posiekane

2 pomidory, przekrojone na pół

1 średni por (część biała i jasnozielona), przekrojony wzdłuż na pół

1 pęczek natki pietruszki

6 gałązek świeżego tymianku

2 suszone liście laurowe

20 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Podziel kurczaka na dwie blaszki i piecz przez około 45-60 minut, aż się zarumieni. Dodaj cebulę, marchew, pomidory i por. Piecz kolejne 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przenieś do dużego garnka.

Zawiń w gazę pietruszkę, tymianek, liście laurowe i pieprz. Zawiąż sznurkiem i wrzuć do dziesięciolitrowego garnka.

Umieść blachy do pieczenia na małym ogniu i wlej do każdej z nich 1 szklankę wody. Drewnianą łyżką oderwij od blachy kawałki mięsa i przelej zawartość do garnka. Dolej 5-6 litrów wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Przecedź przez sitko wyłożone gazą i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przenieś do lodówki i zostaw do schłodzenia na noc. Następnie usuń zastygnięty tłuszcz i przełóż wywar do szczelnego pojemnika.

powrót

Podobne przepisy

Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.