Bożonarodzeniowe lody w kształcie choinki

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Bożonarodzeniowe lody w kształcie choinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki lodów waniliowych

2 litry mleka

1200 ml śmietany

36 żółtek

800 g cukru

6 lasek wanilii (same ziarna)

2 batoniki mars – grubo poszatkowane

2 batoniki toblerone - grubo poszatkowane

foremka w kształcie choinki



Przygotowanie lodów

Zagotuj mleko. Utrzyj żółtka z cukrem. Wlewaj gotujące się mleko do kogla-mogla, cały czas mieszając. Postaw na gaz i gotuj, aż masa osiągnie temperaturę 80°C. Przecedź przez gęste sitko. Dodaj śmietanę i ostudź przed włożeniem do maszyny do lodów.



Przygotowanie deseru

Po ostudzeniu, wymieszaj lody z kawałkami batoników. Wlej masę do foremki i wstaw do zamrażalnika na 24 godziny. Podawaj po wyjęciu z foremki.







powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.