Bouillabaisse

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 23)
trudność: łatwe

Bouillabaisse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

3-4 anchois

2 łyżki oliwy

2 puszki pomidorów bez skórki

łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka szafranu

pół filiżanki białego wina

500 ml bulionu rybnego

liść laurowy

8 małży

8 oczyszczonych krewetek z ogonami

2 pokrojone filety barramundi

4 kromki chleba na zakwasie

sól morska

natka pietruszki i cząstki cytryny do przybrania



Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie. Anchois rozetrzeć z czosnkiem i solą. Dodać do cebuli i wymieszać. Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat, wędzoną paprykę, szafran i wlać wino. Zmiksować blenderem. Wlać bulion rybny, dodać liść laurowy i małże. Gotować przez 5 minut, następnie włożyć kawałki ryby i krewetki. Gotować przez kilka minut. Przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny. Podawać z grzanką z chleba na zakwasie.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.