Marta Dymek

Botwinkowe bliny


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 142

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej przez całą noc

1 szklanka wody

2 botwinki

2 gałązki koperku

1 gałązka pietruszki

1 gałązka szczypioru

pół ząbka czosnku

sól i czarny pieprz

 

Mus z bakłażana:

1 upieczony bakłażan

2 - 3 łyżki soku z cytryny

spora szczypta soli

 

do podania: mus z bakłażana, drobno posiekane buraczki i mnóstwo koperku

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę odcedzić, dodać świeżą wodę i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na idealnie gładkie ciasto.
Następnie posiekać zioła oraz czosnek, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać z dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Rozgrzać patelnię, posmarować olejem i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać z ulubionym pesto, guacamole, olejem lnianym lub z musem z bakłażana, posiekanymi buraczkami z botwiny, koprem oraz dobrym olejem.
Aby przygotować mus z bakłażana, upieczony bakłażan obrać ze skóry, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem wraz z cytryną i solą.

powrót

Podobne przepisy

Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.