Marta Dymek

Botwinkowe bliny


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

Botwinkowe bliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej przez całą noc

1 szklanka wody

2 botwinki

2 gałązki koperku

1 gałązka pietruszki

1 gałązka szczypioru

pół ząbka czosnku

sól i czarny pieprz

 

Mus z bakłażana:

1 upieczony bakłażan

2 - 3 łyżki soku z cytryny

spora szczypta soli

 

do podania: mus z bakłażana, drobno posiekane buraczki i mnóstwo koperku

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę odcedzić, dodać świeżą wodę i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na idealnie gładkie ciasto.
Następnie posiekać zioła oraz czosnek, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać z dużą szczyptą soli i czarnego pieprzu.
Rozgrzać patelnię, posmarować olejem i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać z ulubionym pesto, guacamole, olejem lnianym lub z musem z bakłażana, posiekanymi buraczkami z botwiny, koprem oraz dobrym olejem.
Aby przygotować mus z bakłażana, upieczony bakłażan obrać ze skóry, włożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem wraz z cytryną i solą.

powrót

Podobne przepisy

Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.