Donna Dooher

Boskie miętusy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Boskie miętusy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) cukru

¼ szklanki (60 ml) wody

¾ szklanki (175 ml) syropu kukurydzianego

2 białka

¼ łyżeczki (2 ml) ekstraktu miętowego

 

 

Przygotowanie:


W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier w syropie i wodzie. Doprowadzić do wrzenia i ugotować „na nitkę” – termometr do cukru powinien wskazywać 112 – 117 stopni C. Ścianki naczynia zwilżać wodą, by nie dopuścić do powstawania kryształów cukru. Ubić sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlać 2/3 gorącego syropu, ubijając na najwyższych obrotach. Pozostały syrop podgrzać do temperatury 117 – 120 stopni C i zaparzyć nim ubijaną pianę. Dodać aromat. Ubijać na sztywną pianę. Wlać do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić na kawałki.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, jeśli mają pozostać miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.