Donna Dooher

Boskie miętusy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Boskie miętusy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) cukru

¼ szklanki (60 ml) wody

¾ szklanki (175 ml) syropu kukurydzianego

2 białka

¼ łyżeczki (2 ml) ekstraktu miętowego

 

 

Przygotowanie:


W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier w syropie i wodzie. Doprowadzić do wrzenia i ugotować „na nitkę” – termometr do cukru powinien wskazywać 112 – 117 stopni C. Ścianki naczynia zwilżać wodą, by nie dopuścić do powstawania kryształów cukru. Ubić sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlać 2/3 gorącego syropu, ubijając na najwyższych obrotach. Pozostały syrop podgrzać do temperatury 117 – 120 stopni C i zaparzyć nim ubijaną pianę. Dodać aromat. Ubijać na sztywną pianę. Wlać do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić na kawałki.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, jeśli mają pozostać miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.