Boeuf Stroganow z sypkim ryżem i marynowaną czerwoną cebulą

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Boeuf Stroganow z sypkim ryżem i marynowaną czerwoną cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ryż:

1 kubek (300 g) ryżu basmati

½ pęczka świeżego tymianku

200 g młodego szpinaku



Marynowane warzywa:

2 małe czerwone cebule

1 garść korniszonów

1 pęczek świeżej natki pietruszki o płaskich liściach



Stroganow:

300 g mieszanych grzybów

oliwa

3 ząbki czosnku

2 plastry polędwicy wołowej (po 200 g), bez tłuszczu

1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

1 cytryna

trochę brandy

4 czubata łyżka chudego naturalnego jogurtu

odrobina mleka 2%



Przygotowanie:

Wsyp do średniego garnka 1 kubek ryżu, zalej 2 kubkami wrzątku, dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, a następnie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Obierz cebule, pokrój w malakserze na cienkie plasterki razem z korniszonami i przełóż do miski. Posiekaj drobno łodygi pietruszki, a liście grubiej i starannie wymieszaj z cebulą, korniszonami i szczyptą soli, lekko ugniatając.

Porwij lub pokrój grzyby i włóż prosto na patelnię z 2 łyżkami oliwy. Przeciśnij nieobrany czosnek przez praskę, dodaj 3/4 cebuli z korniszonami i natką. Mieszaj od czasu do czasu. Pokrój steki na centymetrowe plasterki i obtocz w soli, pieprzu, papryce oraz drobno otartej skórce z cytryny. Przełóż grzyby na talerz, następnie wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, rozłóż kawałki wołowiny pojedynczą warstwą na patelni i odwróć je gdy się zrumienią. Dodaj szpinak do garnka z ryżem i przykryj pokrywką. Dolej brandy na patelnię z mięsem, ostrożnie podpal (jeśli chcesz), a gdy płomienie zgasną, dodaj z powrotem grzyby, wlej jogurt oraz mleko i zagotuj. Przełóż szpinak na ładny duży półmisek, następnie przemieszaj ryż i nałóż na szpinak. Na wierzch nałóż mięso z sosem. Odciśnij pozostałą marynowaną cebulę z korniszonami i rozsyp na półmisku jako przybranie.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.