Andrzej Polan

Boeuf Stroganow z babeczkami ziemniaczanymi


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

odsłon: 2256

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g polędwicy wołowej

 

Sos:

2 szalotki

3 ogórki kiszone

300 ml śmietany 30%

musztarda rosyjska do smaku

musztarda francuska do smaku

 

Babeczki ziemniaczane:

600 g ziemniaków

2 cukinie

300 ml mleka

3 jajka

3 łyżki mąki

pieprz czarny

sól

szczypiorek

10 plastrów surowego boczku wędzonego

10 plastrów słoniny marynowanej

 

kapusta młoda

rosół na włoszczyźnie

 

masło klarowane do smażenia

kilka oscypków

ok. 500 g pieczarek

 

 

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy w plastry, a następnie w paski. Posypujemy pieprzem, skrapiamy olejem i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy babeczki ziemniaczane. Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach, podobnie cukinię. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy ziemniaki z cukinią. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy posiekany szczypiorek. Nadmiar płynu odlewamy, a do masy dodajemy jajka i mąkę. Masę wykładamy do foremek wyłożonych plastrami boczku i słoniny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni na około 30 minut.

Przygotowujemy sos do Stroganowa. Na oleju przesmażamy szalotkę pokrojoną w piórka, do przesmażonej dodajemy ogórki pokrojone w cienkie paski. Wszystko zalewamy śmietaną, odparowujemy. Dodajemy musztardę do smaku.

Kapustę kroimy w grubą kostkę i zaparzamy w gorącym rosole. Całe pieczarki przesmażamy na złoto na maśle klarowanym, a na koniec smażenia dodajemy oscypki pokrojone w plastry.

Polędwicę przesmażamy na rozgrzanym oleju, partiami, żeby dobrze się obsmażyła.
Na talerze wykładamy porcje sosu, paski polędwicy, pieczarki i oscypki, kapustę i ziemniaczane babeczki.

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Hamburger z tofu, daikon i ponzu
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Carpaccio z wołowiny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.