Marta Dymek

Boczniaki korzenne w oleju lnianym


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie

odsłon: 530

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg boczniaków

1 słodka cebula

2 łyżki whiskey lub brandy

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka syropu klonowego

3 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki dobrego sosu sojowego

¼ szklanki oleju lnianego lub dobrego oleju z pierwszego tłoczenia (wtedy dodać o połowę mniej octu)

1 duża cebula

pół łyżeczki soli

 

Przyprawy:

1 liść laurowy

1 mała gwiazda anyżu

2 goździki

2 nasiona kardamonu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ ł łyżeczka mielonego cynamonu

½ ł łyżeczka mielonego imbiru w proszku

Przygotowanie:

Boczniaki obsmażyć z obydwu stron na oleju, powinny być usmażone na złoto.
Cebulę pokroić w cienkie pióra i sparzyć wrzątkiem. W szklance porządnie wymieszać wszystkie składniki marynaty, na sam koniec dodać przyprawy.
Usmażone boczniaki chwilę przestudzić, następnie ułożyć na dnie dużego naczynia razem z cebulą i zalać dobrze wymieszaną marynatą.
Przykryć folią i odstawić do lodówki, podawać następnego dnia z dobrym chlebem.

powrót

skomentuj przepis

Rosaketmia

postów: 2

20.12.2016 13:14

CYTUJ

Chcę je zrobić na wigilię, czy mogą być zrobione 3 dni wcześniej? Wytrzymają?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.