Anna Olson

Boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki orzeszków piniowych

1 pęczek boćwiny

¼ szklanki wody

sól i pieprz

odrobina soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu albo patelni na średnim ogniu. Pokrój czosnek na plasterki (ręcznie albo za pomocą szatkownicy) i smaż, aż się zrumieni. Dodaj orzeszki i smaż mieszając, aż będą rumiane. Wyjmij z naczynia czosnek z orzeszkami i odstaw na bok. Odetnij łodyżki boćwiny i pokrój liście na około 2,5-cm paski. Wlej wodę do rondla (patelni) i blanszuj łodyżki boćwiny, aż ciecz odparuje. Dodaj posiekane liście. Lekko dopraw solą i pieprzem i blanszuj, mieszając. Dodaj podsmażony czosnek z orzeszkami i skrop sokiem z cytryny. Dopraw, jeśli trzeba i podawaj na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.