Si King

Bobotie


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Bobotie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mięsna kula

kawałek tamaryndy, wielkości kciuka (lub łyżeczka pasty tamaryndowej)

285 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina

3 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości (najlepiej zmielonego w domu)

250 g zblanszowanych migdałów, bez skórki

24 ziarenka pieprzu, zmiażdżone w moździerzu

kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka, drobno posiekany

2 ostre papryczki chili, drobno posiekane

listki z kilku gałązek świeżego majeranku

20 ziarenek kolendry, zmiażdżonych w moździerzu

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 mała cebula, drobno posiekana

skórka otarta z jednej cytryny

garść rodzynek sułtanek

285 ml tłustej śmietanki

125 g miękkiego masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz

8 listków laurowych

nasiona kminu, do wysypania garnka

masło, do wysmarowania garnka



Zapiekana masa jajeczna

565 ml mleka

10 jajek, rozbitych trzepaczką

2 łyżki średnio ostrego curry

1 łyżeczka proszku do pieczenia

świeżo tarta gałka muszkatołowa, do smaku

sól do smaku



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Namoczyć tamaryndę w winie, aby zmiękła i się rozpuściła. Mięso wraz z dziesięcioma kolejnymi składnikami na liście umieścić w dużej misce. Wyrobić mięso rękoma, tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dodać tamaryndę i wino, a następnie śmietankę i 125 g masła. Przyprawić solą i pieprzem. Duże, kamionkowe naczynie do zapiekania nasmarować wewnątrz masłem i posypać ziarnami kminu. Uformować z mięsa kulę i umieścić ją w nasmarowanym naczyniu. Na wierzchu powtykać listki laurowe, jak sadzonki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę, aż masa mięsna urośnie i się podpiecze. Rozbić trzepaczką jajka z mlekiem. Dodać curry, proszek do pieczenia, posolić do smaku i rozbić trzepaczką. Po godzinie wyjąć mięsną kulę z piekarnika i delikatnie wylać na wierzch masę jajeczną. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie przyrumieniony. Przed podaniem posypać świeżo startą gałką muszkatołową.



© Dave Myers i Si King



*Bobotie to kula z mielonego mięsa, owoców i ziół, z zapieczoną warstewką masy jajecznej z curry (coś w rodzaju beszamelu z curry) na wierzchu. Wywodzi się z kuchni Cape Malay, z Republiki Południowej Afryki. Opis potrawy brzmi dziwnie, ale jest ona doskonała! Wszyscy mieszkańcy południowej Afryki mają własne wersje bobotie. Wersja Kudłaczy to klasyczny przepis, zmodyfikowany według rad miejscowych.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#tgdarek

03.04.2012 03:37


mijas

CYTUJ

jak na Afrykański ląd , składniki dosc "bogate"

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.