Agnieszka Kręglicka

Bób z szynką i sherry


Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bób z szynką i sherry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g bobu mrożonego

100 g suszonej szynki parmeńskiej lub serrano

1 cebula pokrojona w kostkę

1 posiekany ząbek czosnku

3 łyżki wytrawnego sherry fino

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bób należy rozmrozić i obrać ze skórek. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, dodaj czosnek i szynkę, zrumień. Dodaj bób i wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw solą i pieprzem. To danie można również przygotować z wędzonym boczkiem i miętą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.