Lucinda Scala  Quinn

Błyszczący kurczak z octem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Błyszczący kurczak z octem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka octu z czerwonego wina

najlepszej jakości

2-3 ząbki czosnku

posiekanego (ok. 2 łyżek)

3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 1 łyżki posiekanego)

2½ kg kurczaka pokrojonego na małe porcje (1 kurczak – na 16 części)

sól i świeżo zmielony pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia

¾ szklanki rosołu

może być więcej

 

 

Przygotowanie:


Połączyć ocet, czosnek i rozmaryn, odstawić na 15 minut do dwóch godzin. Posypać kawałki kurczaka pieprzem i solą. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię o średnicy 35 cm (lub dwie mniejsze patelnie), wlać trochę oliwy i rozprowadzić, by pokryła dno. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu, nie za gęsto, aby mięso się nie stykało. Można smażyć porcjami. Powinno skwierczeć podczas smażenia. Nie przesuwać kawałków, niech się smażą kilka minut w tym samym miejscu. Zrumienić po obu stronach, około 10 minut na porcję. Uważać, by kurczak się nie przypalił, można zmniejszyć ogień. Gdy już całe mięso jest usmażone – włożyć je z powrotem na patelnię. Wlać rosół, mieszać, zeskrobując z dna przysmażone „smaczki”. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut, niech odparuje. Zwiększyć ogień i wlać ocet z przyprawami. Mieszać 8-10 minut. Ocet odparuje, tworząc na mięsie błyszczącą powłokę. Podawać natychmiast. Można też odstawić do lodówki, a potem odgrzać, dodając trochę rosołu.

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.