Jamie  Oliver

Błyskawiczny sos pomidorowy


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Błyskawiczny sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

oliwa

4 ząbki czosnku

pokrojone w cieniutkie plasterki

pęczek świeżej bazylii—listki trzeba oberwać i porwać na kawałki

3 puszki po 400 g dobrej jakości pomidorów (całych)

sól morska i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wstawcie na gaz dużą patelnię teflonową i wlejcie około 4-5 łyżek oliwy. Wrzućcie czosnek, potrząśnijcie lekko patelnią, a kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodajcie bazylię i pomidory. Drewnianą łyżką porozgniatajcie pomidory, na ile się da. Przyprawcie sos solą i pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie patelnię z ognia. Przetrzyjcie sos przez gęste sito. Wyjmijcie bazylię i czosnek, które zostaną na sitku. Wlejcie sos z powrotem na patelnię, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez 5 minut, aby trochę odparował i nabrał intensywniejszego smaku. Będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje na tyle, żeby nadawał się do smarowania pizzy. Możecie go przechowywać w słoiku—wytrzyma około tygodnia. Możecie też go podzielić na porcje i zamrozić, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu, tak, abyście mogli odmrażać dokładnie tyle, ile wam potrzeba. Chociaż, prawdę mówiąc, robi się go tak szybko, że najlepiej sporządzić go tego dnia, którego macie go zamiar użyć.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

07.08.2013 13:55

CYTUJ

Sos rewelacyjny polecam!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.