Jamie  Oliver

Błyskawiczny sos pomidorowy


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Błyskawiczny sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

oliwa

4 ząbki czosnku

pokrojone w cieniutkie plasterki

pęczek świeżej bazylii—listki trzeba oberwać i porwać na kawałki

3 puszki po 400 g dobrej jakości pomidorów (całych)

sól morska i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wstawcie na gaz dużą patelnię teflonową i wlejcie około 4-5 łyżek oliwy. Wrzućcie czosnek, potrząśnijcie lekko patelnią, a kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodajcie bazylię i pomidory. Drewnianą łyżką porozgniatajcie pomidory, na ile się da. Przyprawcie sos solą i pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie patelnię z ognia. Przetrzyjcie sos przez gęste sito. Wyjmijcie bazylię i czosnek, które zostaną na sitku. Wlejcie sos z powrotem na patelnię, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez 5 minut, aby trochę odparował i nabrał intensywniejszego smaku. Będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje na tyle, żeby nadawał się do smarowania pizzy. Możecie go przechowywać w słoiku—wytrzyma około tygodnia. Możecie też go podzielić na porcje i zamrozić, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu, tak, abyście mogli odmrażać dokładnie tyle, ile wam potrzeba. Chociaż, prawdę mówiąc, robi się go tak szybko, że najlepiej sporządzić go tego dnia, którego macie go zamiar użyć.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

07.08.2013 13:55

CYTUJ

Sos rewelacyjny polecam!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.