Jamie  Oliver

Błyskawiczny sos pomidorowy


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Błyskawiczny sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

oliwa

4 ząbki czosnku

pokrojone w cieniutkie plasterki

pęczek świeżej bazylii—listki trzeba oberwać i porwać na kawałki

3 puszki po 400 g dobrej jakości pomidorów (całych)

sól morska i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wstawcie na gaz dużą patelnię teflonową i wlejcie około 4-5 łyżek oliwy. Wrzućcie czosnek, potrząśnijcie lekko patelnią, a kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodajcie bazylię i pomidory. Drewnianą łyżką porozgniatajcie pomidory, na ile się da. Przyprawcie sos solą i pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie patelnię z ognia. Przetrzyjcie sos przez gęste sito. Wyjmijcie bazylię i czosnek, które zostaną na sitku. Wlejcie sos z powrotem na patelnię, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez 5 minut, aby trochę odparował i nabrał intensywniejszego smaku. Będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje na tyle, żeby nadawał się do smarowania pizzy. Możecie go przechowywać w słoiku—wytrzyma około tygodnia. Możecie też go podzielić na porcje i zamrozić, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu, tak, abyście mogli odmrażać dokładnie tyle, ile wam potrzeba. Chociaż, prawdę mówiąc, robi się go tak szybko, że najlepiej sporządzić go tego dnia, którego macie go zamiar użyć.

powrót

Podobne przepisy

Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Raita ze szpinakiem i koperkiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

07.08.2013 13:55

CYTUJ

Sos rewelacyjny polecam!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.