Bliskowschodni kurczak w szafranie

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Bliskowschodni kurczak w szafranie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 filetów z kurczaka

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

4 ząbki czosnku

2 duże cebule

70 dag pomidorków koktajlowych

pół litra warzywnego lub drobiowego bulionu

szafran

miód

 

 

Przygotowanie:


Składniki marynaty mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki, aż utworzą pastę. Mięso układamy w misce. Marynatą starannie pokrywamy kawałki kurczaka, następnie obracamy je i smarujemy drugą stronę. Kurczaka przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka. Po pół minucie smażenia obracamy kawałki na drugą stronę. Do mięsa dorzucamy grubo posiekane cebule. Dodajemy umyte i pokrojone na kawałki pomidorki. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu. Łyżeczkę szafranu zalewamy czterema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Gdy pomidory i cebula zmiękną, a płyn odparuje – zmniejszamy temperaturę, wlewamy wodę z szafranem, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami miodu i gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut, by potrawa się zgęściła. Podajemy ją z pikantnym puree z ziemniaków i pasternaku.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.