Tomasz Jakubiak

Bliny ziemniaczane nadziewane grzybami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 25

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Farsz:

30 dkg grzybów (kurek)

duża cebula

łyżka masła do smażenia

majeranek

tymianek

sól, pieprz

 

Bliny:

6-8 dużych ziemniaków

2 jajka

sól, pieprz

pół szklanki mąki

olej do smażenia

 

Sos:

szczypiorek

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

sól

 

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na patelnię. Potem dodaj do niej masło.
Część tej cebuli odłóż do miseczki, aby potem użyć jej do ciasta na placki.
Do drugiej części dodaj pokrojone kurki. Dołóż posiekany majeranek i tymianek. Wszystko wymieszaj. Posól i popieprz.

Następnie zetrzyj ziemniaki. Dodaj jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

Na dobrze rozgrzanym oleju usmaż placki. Na wierz placka nałóż porcję farszu i przykryj drugą warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki obracaj podczas smażenia.

Przygotuj sos. Pokrój szczypiorek, dodaj kwaśną śmietanę i sól. Wymieszaj.
Bliny podawaj z sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Tereskaeska

postów: 5

19.10.2017 11:18

CYTUJ

Wspaniały przepis na ten grzybowy okres. Wypróbowałam jeszcze z sosem cebulowym, zrobionym na bazie bulionu warzywnego od Krakusa ( ugotowany akurat "wyszedł") i smażonej cebulki - dodał ostrości daniu. Polecam ten przepis.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.