Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową

Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Bliny: wymieszaj drożdże w mleku z dodatkiem cukru, poczekaj kilka minut, aż
się aktywują.
Wymieszaj mąkę z solą i żółtkami.
Wlej stopniowo mleko z drożdżami do miski z mąką i żółtkami, cały czas mieszając, by uniknąć
grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Konfitura: w rondelku na wolnym ogniu duś truskawki i maliny z cukrem i
rozmarynem przez około 30 minut. Odstaw.
Wymieszaj miąższ wanilii ze śmietaną i odstaw.
Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie piankę z ciastem na bliny.
Usmaż bliny na gorącej patelni. Podaj z konfiturą i śmietaną. Pokrusz ciasteczka szwedzkie na wierchu. Udekoruj świeżymi malinami i listkami melisy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA