Anna Olson

Bliny z borówkami i serem ricotta


Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Bliny z borówkami i serem ricotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Naleśniki:

1 ¼ szklanki mąki

2 łyżki cukru

4 jajka

¾ szklanki wody

1 ¼ szklanki mleka

1 kostka stopionego masła



Nadzienie:

2 szklanki serka ricotta

4 łyżki kwaśnej śmietany

¼ szklanki cukru

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta startej gałki muszkatołowej

2 szklanki świeżych borówek amerykańskich lub czarnych leśnych jagód

stopione masło do posmarowania



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe ręcznym mikserem lub w malakserze. Odstawić na 20 minut.

Rozgrzać dużą teflonową patelnię, skrapiać olejem i smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu, aż będą lekko brązowe. Rozłożyć naleśniki, żeby ostygły do temp. pokojowej. Jeśli wszystkie naleśniki nie zostaną zużyte, pozostałe zamrozić. Nie przechowywać naleśników w lodówce!



Przygotować nadzienie: zmieszać serek ricotta, śmietanę i cukier. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać.



Wysmarować prostokątną formę do pieczenia stopionym masłem. Układać naleśniki na blacie, na środku każdego położyć po 2 łyżki świeżych borówek amerykańskich lub jagód, a na owocach po 3 łyżeczki nadzienia z serkiem ricotta. Zawinąć ciasto w kopertę. Odwrócone gładką powierzchnią do góry „paczuszki” – bliny ciasno, jedna przy drugiej, układać w wysmarowanej stopionym masłem formie. Posmarować bliny stopionym masłem i delikatnie posypać cukrem. Piec przez 15-20 minut, aż zaczną puchnąć jak poduszeczki. Podawać bliny natychmiast, obficie posypane cukrem-pudrem i polane sosem jagodowym lub posypane świeżymi borówkami/jagodami. Deser doskonale smakuje z lodami waniliowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.