Bliny gryczane z musem z wędzonego pstrąga

Bliny gryczane z musem z wędzonego pstrąga
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 230 g wędzonego pstrąga (lub wędzonego łososia)
  • 225 g gładkiego śmietankowego twarogu
  • o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, ¼ szklanki mąki pszennej oraz 2 szklanki mleka, przykryj i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej aż drożdże zaczną pracować. Wmieszaj pozostałą 1 szklankę mąki zwykłej, mąkę gryczaną, żółtka jajek oraz sól i zmiksuj na jednolitą masę. Ubij białka na sztywno i to samo zrób z kremówką. Wmieszaj najpierw ubitą śmietanę a następnie, delikatnie, ubite białka, w dwóch porcjach. Natychmiast przystąp do smażenia blinów. Lekko natłuść patelnię albo blachę o nieprzywierającej powierzchni i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj łyżeczką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię / blachę i smaż 2 minuty. Delikatnie odwracaj bliny i smaż z drugiej strony jeszcze minutę. Wykładaj bliny na ogrzany talerz i przechowuj w cieple do czasu podania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA