Anna Olson

Bliny gryczane z musem z wędzonego pstrąga


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Bliny gryczane z musem z wędzonego pstrąga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

230 g wędzonego pstrąga (lub wędzonego łososia)

225 g gładkiego śmietankowego twarogu

o temperaturze pokojowej

1/3 szklanki śmietany kremówki

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

1 łyżka posiekanego świeżego koperku

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże, ¼ szklanki mąki pszennej oraz 2 szklanki mleka, przykryj i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej aż drożdże zaczną pracować. Wmieszaj pozostałą 1 szklankę mąki zwykłej, mąkę gryczaną, żółtka jajek oraz sól i zmiksuj na jednolitą masę. Ubij białka na sztywno i to samo zrób z kremówką. Wmieszaj najpierw ubitą śmietanę a następnie, delikatnie, ubite białka, w dwóch porcjach. Natychmiast przystąp do smażenia blinów. Lekko natłuść patelnię albo blachę o nieprzywierającej powierzchni i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj łyżeczką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię / blachę i smaż 2 minuty. Delikatnie odwracaj bliny i smaż z drugiej strony jeszcze minutę. Wykładaj bliny na ogrzany talerz i przechowuj w cieple do czasu podania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.