Tomasz Jakubiak

Bitki wołowe w sosie piernikowym z pieczoną dynią i kluskami kładzionymi


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny

odsłon: 13570

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

bitki wołowe:

1/2 kg wołowiny (np. udziec)

50 g piernika

sól

pieprz

ocet balsamiczny

musztarda do posmarowania mięsa

cebula

2 ząbki czosnku

mąka

olej do smażenia

szklanka czerwonego wytrawnego wina

500 ml bulionu wołowy

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

grillowana dynia:

300 g dyni

2 ząbki czosnku w łupinie

6 pomidorków cherry

gałązka rozmarynu

natka pietruszki

4 suszone papryczki peperoncino

sok z limonki

sól

chlust oliwy

kluski kładzione:

2 jajka

szklanka mąki

1/2 szklanki wody

łyżeczka kurkumy

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj.
Rozgrzej tłuszcz i przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Na tej samej patelni przesmaż cebulę i podlej ją winem. Dodaj czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Dorzuć bitki. Podlej wszystko bulionem i duś przez 30 minut. Na koniec pokrusz ciasto piernikowe i dodaj do sosu.
Dynie pokrój na kawałki. Dodaj czosnek, pomidorki cherry w całości, rozmaryn i kilka gałązek natki pietruszki. Papryczki delikatnie posiekaj i dodaj do dyni i pomidorków. Wszystko skrop sokiem z limonki. Dopraw solą. Dodaj chlust oliwy. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Łyżką nabieraj ciasto i wrzucaj na gotującą się wodę. Jak kluski wypłyną wyciągni je łyżką cedzakową. Bitki wołowe podawaj z kluseczkami kładzionymi i grillowaną dynia.
Wytrawny piernik ze śledziem marynowanym w soku z buraka polany syropem imbirowo cebulowym

powrót

Podobne przepisy

Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zrazy wołowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

11.11.2013 13:18

CYTUJ

polecam też wątróbkę na ostro

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.