Anna Olson

Bita śmietana z bezą i truskawkami


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Bita śmietana z bezą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

białko z 2 jajek

½ łyżeczki winianu potasu

½ szklanki cukru

1½ szklanki śmietany kremówki

3 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 120º C. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a następnie dodając stopniowo cukier, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Rozprowadzić cienką warstwę bezy na wyłożonej pergaminem dużej blasze. Piec przez ok. 40 minut, aż beza wyschnie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią. Truskawki pokroić na kawałki. Pokruszyć ostudzoną bezę. Przed podaniem zmieszać bitą śmietanę z kawałkami bezy i truskawek. Podawać deser w dużej misie lub w szklankach, ozdobiony kawałkami truskawek lub drobnymi owocami i kawałkiem bezy.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.