Anna Olson

Bita śmietana z bezą i truskawkami


Przepis z programu Na słodko (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Bita śmietana z bezą i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

białko z 2 jajek

½ łyżeczki winianu potasu

½ szklanki cukru

1½ szklanki śmietany kremówki

3 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 120º C. Ubijać białka najpierw z winianem potasu, a następnie dodając stopniowo cukier, aż piana stanie się sztywna (ok. 8 minut). Rozprowadzić cienką warstwę bezy na wyłożonej pergaminem dużej blasze. Piec przez ok. 40 minut, aż beza wyschnie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią. Truskawki pokroić na kawałki. Pokruszyć ostudzoną bezę. Przed podaniem zmieszać bitą śmietanę z kawałkami bezy i truskawek. Podawać deser w dużej misie lub w szklankach, ozdobiony kawałkami truskawek lub drobnymi owocami i kawałkiem bezy.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.