Biszkoptowe czekoladowe naleśniki z owocami

Biszkoptowe czekoladowe naleśniki z owocami
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • miód wielokwiatowy
  • płatki owsiane
owoce jarzębiny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mlekiem i wodą gazowaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy jajeczno-mleczno-wodnej dodajemy partiami mąkę, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z solą. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Obieramy i kroimy jabłka (najlepiej antonówki). Z cukru trzcinowego przygotowujemy karmel i na karmel wrzucamy jabłka i tymianek cytrynowy, kilka łyżek wody i soku cytrynowego. Dusimy jabłka, aż uzyskają formę musu.

Robimy kruszonkę owsianą. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy płatki owsiane i trochę mąki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy, aby uzyskać dość cienki płat. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, po upieczeniu kruszymy,
3 łyżki miodu łączymy w garnuszku z owocami jarzębiny (nadają się do spożycia po przemrożeniu przez ok. 3 doby) i podgrzewamy na konfiturę.

W drugim garnuszku podgrzewamy miód, dodajemy całe ziarenka kawy, cynamon, orzechy laskowe i podgrzewamy. Odstawiamy, aby miód nabrał aromatu i smaku.
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, posypujemy kruszonką, owocami jarzębiny i porzeczki i polewamy kawowo-orzechowym miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA