Bill Granger

Biszkopt z marakują


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Biszkopt z marakują
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g mąki pszennej

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki skrobi kukurydzianej

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

200 g drobnego cukru

30 g masła

200 g bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Natłuścić dwie formy biszkoptowe o średnicy 20 cm. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą i przesiać wszystko dwa razy. Ubijać jajka z cukrem przez około 7-8 minut, aż zgęstnieją i staną się niemal białe. Delikatnie wymieszać ubite jajka z przesianą mąką. Wymieszać stopione masło z 80 ml wrzątku i wlać do mąki z jajkami, delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na dwie formy. Piec 20 minut, aż nabierze złocistego koloru i zacznie odchodzić od formy. Wyjąć, studzić przez 10 minut w formie, a następnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Roztrzepać składniki polewy z marakui. Jeden biszkopt ułożyć na paterze lub talerzu i posmarować go bitą śmietaną. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować wierzch polewą z marakui.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.