Delia  Smith

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn


Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

15 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag miękkiego masła

3 duże jajka

15 dag drobnego cukru

1 łyżka stołowa soku

skórka otarta z dużej cytryny



Krem

sok i skórka otarta z dużej cytryny

8 dag drobnego cukru

2 duże jajka

5 dag masła



Lukier

5 dag cukru pudru

1 ½ łyżeczki soku z cytryny



Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło, wbijamy jajka, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem mieszamy elektrycznym mikserem.

Dobrze wyrobione ciasto nabrane na łyżkę powinno bez problemu z niej spadać. Jeśli jest zbyt gęste – dodajemy odrobinę płynu – soku z cytryny lub mleka. Do upieczenia biszkoptu z takiej porcji ciasta potrzebujemy dwóch foremek o średnicy 18 lub 20 centymetrów. Dna wykładamy krążkami z pergaminu. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Po upieczeniu wyjmujemy krążki z foremek na drucianą podstawkę by przestygły i zdejmujemy pergamin ze spodów, a następnie przekrawamy na połowy i przekładamy kremem. Do rondla nalewamy wody na 2 palce i umieszczamy na nim miskę, w której jest sok i skórka z cytryny oraz cukier. Mieszamy, podgrzewając na parze. Gdy syrop się ogrzeje – wbijamy jajka i ubijamy je z cytryną oraz cukrem, po czym dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Powolne podgrzewanie zagęści wymieszane składniki – po dwudziestu minutach masa nabierze właściwej konsystencji. Krem studzimy, a następnie przekładamy nim krążki biszkoptu.



Ozdobimy je cytrynowym lukrem z cukru pudru, do którego dodajemy sok z cytryny i ucieramy na pastę. Wykładamy ją na ciasto i rozsmarowujemy jak najcieniej po powierzchni. Biszkopt ozdabiamy pięknymi wiórkami ze skórki cytrynowej, którymi posypujemy wierzch.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.